Pistacja kleista (Pistacia lentiscus L.)

Lentyszek, czyli Pistacja Kleista (Pistacia lentiscus L.) nazywana drzewem mastyksowym lub mastykowym, występuje naturalnie w basenie Morza Śródziemnego. Drzewo mastyksowe należy do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae). Najpopularniejszą odmianą występującą w uprawie jest Pistacja kleista var, chia, którą spotkać możemy np. na Greckiej wyspie Chios.

Jak rośnie Pistacja kleista?

Pistacja kleista to niskie drzewo dorastające w warunkach naturalnych do wysokości 3 metrów, ma pokrój drzewa (proste rozłożyste gałęzie) lub krzewu. Kora lentyszku jest brunatnego koloru i ma tendencję do łuszczenia się. Liście pistacji kleistej są naprzemianległe i parzystopierzaste po 8-12 listków, sam listek ma kształt lancetowaty lub odwrotnie jajowaty o długości od 1,5 cm do 4,5 cm.
Pistacja kleista kwitnie od marca do czerwca. Liczne, kuliste owoce drzewa mastyksowego są na początku koloru czerwonego, a dojrzewając zmieniają barwę na czarną.

Gdzie rośnie Drzewo mastyksowe? – występowanie

Pistacja kleista występuje w obszarze śródziemnomorskim, na Wyspach Kanaryjskich i w Portugalii. Możemy ją spotkać praktycznie na wszystkich typach gleb oraz w formacjach roślinnych garigu i makii. Najbardziej znana jest odmiana var chia, uprawiana w Grecji na wyspie Chios.

Lentyszek – zastosowanie

Odmiana Pistacji kleistej var. chia uprawiana jest na greckiej wyspie Chios w celu pozyskiwania żywicy mastyksowej (mastyksu nazywanego też Łzami Chios). Żywica mastyksowa ma swoje zastosowanie przemysłowe, kulinarne jak i medyczne. Owoce Pistacji kleistej są jadalne, wytłacza się z nich również olej.